Нивото на втория по обем у нас и на Балканите язовир  „Огоста“ край Монтана започна да се понижава за пръв път след обилните валежи в последните дни, съобщи областният управител на Монтана Валери Димитров.

Днес нивото е с 2 сантиметра по-ниско от понеделник, а до преливника има повече от 4 метра запас. След спирането на валежите се понижават и нивата на реките, които се вливат в язовира.

Какво е състоянието на язовирите у нас

В момента в язовир „Огоста“ са събрани 375 милиона кубически метра вода при максимално възможен обем от 506 милиона кубически метра вода. От водохранилището сега се изпускат по 80 кубически метра вода в секунда и вече разхода превишава притока на вода.

След интензивните валежи в нощта на 16 срещу 17 юни притокът в язовира достигна 300 кубически метра в секунда и за момент превишаваше няколкократно разхода. Сега язовирът се изпуска контролирано и не създава никаква опасност за хората в Монтана и за селищата по поречието на река Огоста, обяви областният управител.

Той посочи, че язовир „Огоста“ изпълнява предназначението си да поема идващите от планината дъждовни води в първия момент на валежа и да ги задържа, а след това те да се изпускат контролирано в река Огоста, без да се създава опасност от наводнение в Монтана и други региони, през които преминава река Огоста.

Валери Димитров призова да не се играе със страховете на хората, като се пускат фалшиви информации колко е опасен язовир „Огоста“.
Цветомир Цветков/БТА