Областният управител на Монтана Ивайло Антонов съобщи, че комисия от експерти на областната управа продължава проверката на исканията на общини от региона за отпускане на суми от правителството за възстановяване на щети от наводненията през юни.

Щетите от наводненията в Монтанско се оценяват на място, има и завишени искания

"До момента държавната администрация е дала положително становище по искания за 24 166 000 лева, други искания за общо 5 милиона лева чакат проверка от комисията.

Ако те бъдат одобрени, то област Монтана ще иска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет около 30 милиона лева", добави Антонов.

Досега областната управа в Монтана е дала положително становище по искания на община Георги Дамяново за 10,3 милиона лева. Ако бъдат отпуснати от правителството, то средствата ще се използват за корекции на речни корита, които са разрушени от водната стихия през юни, за възстановяване на отнесени мостове, за ремонт на изровени улици и друга инфраструктура, посочи областният управител. 

"Община Монтана има одобрени от областната управа искания за 6,6 милиона лева, а други искания за 3,8 милиона лева още чакат проверка от комисията. Щетите са предимно в селата на общината, където има отнесени мостове, повредени улични настилки, подкопани и разрушени съоръжения и т.н.", посочи Антонов.

Еднократни помощи от държавата са получили 50 пострадали от наводненията в Монтанско

Искания на община Берковица за 1,6 милиона лева са одобрени до момента, а други за 280 000 лева още чакат проверка. Средствата трябва да се използват за ремонт на инфраструктура и почистване на речни корита и канали, каза още той. 

Община Лом има одобрени от областната управа искания за 1,9 милиона лева, а община Бойчиновци - за 1,1 милиона лева. Искания на община Чипровци за 960 000 лева още чакат разглеждане от комисията на областната управа, уточни Ивайло Антонов.

След края на наводненията в края на месец юни тогавашният областен управител на Монтана Валери Димитров заяви, че щетите в региона са за около 40 милиона лева, а сегашният областен управител Ивайло Антонов назначи щателна проверка на място и се установи, че те са за по-малка сума.  
Цветомир Цветков, БТА