Всички искания на общини от област Монтана за отпускане на средства заради нанесени щети от наводненията в региона през юни са изпратени в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.

Това съобщи областният управител на Монтана Ивайло Антонов. Той уточни, че някои от исканията са изцяло подкрепени от областната управа, други са частично подкрепени, а трети не са подкрепени заради завишен размер на щетите. 

Еднократни помощи от държавата са получили 50 пострадали от наводненията в Монтанско

Комисия от експерти продължава проверките на засегнатите обекти на място. В някои случаи те констатират, че исканите суми за възстановяване са справедливи и отговарят на нанесените от стихията щети, а в други, че не е точно така и има завишаване на щетите, коментира областният управител.

След наводненията предишният областен управител Валери Димитров заяви, че нанесените от дъждовете през юни в региона щети са за около 40 млн. лв., а сегашният областен управител Ивайло Антонов смята, че сумата е значително по-малка.

Според него трябва да се отпуснат средства за изчистване на речните корита, които в много от случаите са станали причина за излизането на реки от коритата и заливане на населени места, инфраструктура и земеделски имоти.
Цветомир Цветков, БТА