Подсъдимата, привлечена към наказателна отговорност от прокуратурата, се призна за виновна за това, че е нарушила наложената ѝ карантина, съобщиха от обвинението.

Три досъдебни производства за семейство, нарушило карантината

На 17 май тя се върнала от Италия в България през ГКПП "Дунав мост Видин-Калафат". Във връзка с обявено извънредно положение в страната, поради разпространението на коронавируса, била въведена задължителна карантина за всички лица, пристигащи от „рискови“ държави.

С предписание от 17 май, издадено от Регионална здравна инспекция, жената била поставена под карантина. Тя била задължена да спазва ограничението да не напуска жилището си на адрес в с. Долно Церовене за срок от 10 дни. Предписанието било лично подписано от нея.

Осъден за нарушаване на карантина влиза в затвора при първоначален строг режим

На 26 май тя не била открита от служители на Районно управление-Лом на посочения от нея адрес за пребиваване по време на карантината. Било установено, че жената е напуснала дома си и е посетила обществено място.

Между защитата на подсъдимата и прокуратурата в Монтана е сключено споразумение, което е одобрено от съда. Жената се е съгласила да й бъде наложено наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.

Тя следва да заплати и глоба в размер на 10 000 лева за неспазване на противоепидемичните мерки. Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.