/ Павел Тенчев
624 милиона лева по ОП "Региони в растеж" ще бъдат вложени от правителството до 2020 година за обновяване на образователната среда в професионалните гимназии, в сферата на общото и предучилищно образование. Това заяви в Кърджали заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Ще преструктурират приема в професионалните гимназии

Тя участва в откриването на напълно обновената сграда на Професионална гимназия по селско и горско стопанство със средства по оперативната програма в размер на 1,3 милиона лева.

Радвам се че с усилията, които полагаме, ние успяваме да обновим над 80 % от сградния фонд на образователната ни система и да създадем нова среда в която децата ни да се обучават, чрез осигуряване на оборудване на специализираните училища, едно от които е това в Кърджали, каза заместник-министър Николова. По думите й, по този начин се мотивират не само учениците, но и учителите.

Тя обобщи, че обновяването на образователната среда е резултат от целенасочената политика на правителството да подкрепя образователната система, развитието на учениците и тяхната реализация.

400 милиона повече за образование през 2019 г.

Преди да  бъде прерязана лентата на обновената сграда на професионалната гимназия кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че очакванията към учебното заведение са големи, тъй като то е едно от най-големите в Южна България за подготовка на кадри в областта на селското и горско стопанство.

Не случайно тази гимназия се радва на внимание на най-високо ниво, каза градоначалникът като припомни, че само преди няколко месеца тук бе министър-председателят Бойко Борисов, а сега и заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова.