/ БГНЕС
Заделиха 1,5 млн. лева за стипендии на учениците в дуална форма на обучение
Ще преструктурират приема в професионалните гимназии
99714
Ще преструктурират приема в професионалните гимназии
  • Ще преструктурират приема в професионалните гимназии
1,5 млн. лева са предвидени за следващата година за стипендии на учениците в дуална форма на обучение, при която те упражняват професия в реална работна среда. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
По думите му приемът в професионалните гимназии ще бъде преструктуриран към повече паралелки в направленията, свързани с математика, техника и природни науки, защото позициите, които изискват професионално техническо образование са най-търсени и с най-голям ръст на доходите.
 

БГНЕС


"За първи път следващата година сме гласували такива средства за стипендии за ученици, които са включени в дуална форма на обучение. На този етап сме предвидили 1,5 млн. лева, но предвиждаме да ги увеличаваме, но учениците не са толкова много", поясни министърът.

"Предстои да стартираме проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение", допълни той.
 

БГНЕС


"В момента правим преструктуриране на приема. Догодина формулата за преструктуриране ще бъде от профили и професии, свързани с предмети като математика, природни науки и техника. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование, където се очаква да има най-голям недостиг на кадри", уточни министърът.

"Днес пазарът на труда ни казва, че позициите, които изискват професионално-техническо образование ще бъдат тези с най-висок ръст на доходите, с най-голямо търсене и ние трябва да направим всичко възможно да мотивираме повече деца да се включат в това образование", поясни още просветният министър.