Министърът на образованието Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев / БГНЕС, архив
400 милиона повече за образование през 2019 г.
99169
400 милиона повече за образование през 2019 г.
  • 400 милиона повече за образование през 2019 г.
В специалността „педагогика на обучението по...“ студентите да учат безплатно, а медицинските специалности да се заплащат с кредити, които да се възстановяват, ако студентът се реализира в България. Това са част от предложенията във връзка с развитието на висшето образование у нас, които бяха обсъдени на форум в УНСС. Университетската мрежа у нас е достигнала предела си, смятат от Съвета на ректорите, затова трябва да се въведе мораториум върху нейното разширяване.

Шанс за работа на младежи в държавната администрация
 
Интересът към специалността „педагогика на обучението по...“ е слаб, а в същото време има голям недостиг на кадри. Затова се предлага студентите да учат безплатно. Проблем има и с обучението по медицина. Там желаещи не липсват, приемът в последните години е увеличен, но специалисти не достигат, защото повечето от тях след завършването си напускат страната, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Тук по-скоро говорим за промени в системата на кредитиране, които да позволят да се опрощават заемите при реализация в определени отрасли, определени предприятия, което означава, че по време на обучението то формално трябва да бъде заплатено от студента, но на практика всъщност ще бъде безплатно, ако има студентът право на безусловен кредит. А той е безусловен, защото е гарантиран от държавата".

Набират нови бъдещи учители за „Заедно в час“
 
Да се въведе мораториум върху разширяване на университетската мрежа у нас предлага Съветът на ректорите. Министър Вълчев също счита, че тя е достигнала предела на териториално и профилно разрастване: "И от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпът до висше образование, нито репутацията му".
 
С 40 млн. лв. ще бъде увеличена държавната субсидия за обучението във висшите училища, а 400 млн. лв. повече в сравнение с миналата година ще бъдат отделени за образованието като цяло, според предварителните разчети на държавния бюджет, каза още просветният министър.