Сред официалните лица на тържеството бяха областният управител Никола Чанев, кметът на Кърджали Хасан Азис и неговия екип, енорийският свещеник отец Петър Гарена.
Сред официалните лица на тържеството бяха областният управител Никола Чанев, кметът на Кърджали Хасан Азис и неговия екип, енорийският свещеник отец Петър Гарена. / Павел Тенчев
Венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина на Кърджали положиха жители и гости на града в Деня на Ботев и загиналите за свободата на отечеството. Сред официалните лица на тържеството бяха областният управител Никола Чанев, кметът на Кърджали Хасан Азис и неговия екип, енорийският свещеник отец Петър Гарена.
Под звуците на траурния марш на българската войска „Вий жертва паднахте в неравна борба”, от тяхно име и от името на държавни и общински институции, обществени и политически организации, граждани, бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите. С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на падналите за българската свобода.
В своето слово кметът на Кърджали инж. Хасан Азис припомни думите на поета Георги Джагаров, че „Христо Ботев няма гроб. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”
„Казват, че отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Вече близо век и половина огненото Ботево слово и легендарният му революционен път разгарят пламък в сърцата на поколения българи и ни напомнят настоятелно що е дълг и що е Родина. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения.”, каза още в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.