/ БТА
Три нови социални услуги, две от които насочени към деца и една към хора над 18 години, бяха открити в петък в Кърджали. Това се случи на официална церемония, на която бе открита и ремонтираната сграда, където ще се помещават те.
 

кърджали социални услуги
БТА


Лентата прерязаха кметовете на Кърджали д-р инж. Хасан Азис и на побратимената преди ден община на Република Северна Македония - Струмица - Костадин Костадинов, заместник-кметът на Кърджали инж. Катя Митовска и Нермин Мехмед, главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности“.

Кметовете на Кърджали и на Струмица подписаха протокол за побратимяване на двете общини

С разкриването на трите социални услуги броят им на територията на общината става 20 от само две преди 20 години, подчерта кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.  Той акцентира, че активната социална политика на община Кърджали е гаранция за това хората да бъдат равнопоставени, а тези в неравностойно положение да почувстват подкрепата на местната власт и да се чувстват достойно. 
 

кърджали социални услуги
БТА


„Когато активно започнахме да работим за социалните проекти в общината, хората които бяха обхванати в социални дейности, бяха 100 – 120 души. В момента има 750 служители за реализиране на социалната политика и 4 500 бенефициенти. От всички 20 проекта, около 15 са насочени и за децата на Кърджали, а обхванатите в тях деца са над 450“, каза още кметът.

Трите услуги са: Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Център за обществена подкрепа с Кризисен център и Наблюдавано жилище. Те са част от проект „Заедно в подкрепа на децата на Кърджали – 2“ на общината, финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси“. Насочени са към деца и младежи в риск, такива с увреждания и техните семейства, с основна цел подкрепа и равен достъп до услуги за социално включване и адаптация. Общият капацитет на трите услуги, разкрити в триетажна сграда, е 140 потребители, обхванати в дневна грижа и още 60 чрез консултиране. От тях към днешна дата подкрепа се оказва на над 100 деца и младежи.