/ БТА
Протокол за побратимяване на Кърджали и Струмица (Република Северна Македония) подписаха в присъствието на общинските съветници кметовете на двете общини д-р инж. Хасан Азис и Костадин Костадинов.

Пактът за партньорство и приятелство бе скрепен непосредствено след гласуване на точката в дневния ред на заседанието на Общинския съвет за побратимяване. А на церемонията присъства и археологът, свързан с Кърджали - проф. Николай Овчаров.
 

подписване кметове
БТА



„Винаги на нас ни е било като задача, искане и желание да имаме по-близки отношения на наши общини със съседни държави, включително и балкански. Това на нас някак ни липсваше. И сега по инициатива на нашия представител в ЕП Илхан Кючук, председател на АЛДЕ, посетихме Струмица, където при срещи с тамошното ръководство се роди идеята на побратимяване“, каза пред присъстващите кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Той подчерта, че времето, в което се случва подписването на пакта, дава възможност и навежда към отговорност. 

Османи: Не сме забравили задълженията си по договора с България


„Времето ни налага този акт, който точно сега трябваше да се случи, и съм сигурен, че това е поредното доказателство как Кърджали е мястото за послания за побратимяване, за преодоляване на различния от всякакво естество. Кърджали и Струмица дават послание за обединяване, послание за това, че обединени ставаме по-силни, включително и реализирането на европейската мечта за обединена Европа", каза още кметът на Кърджали.
 

протокол струмица
БТА


Думите му подкрепи и кметът на Струмица, който посочи как историята помни и по-малко добри моменти, но според него народите трябва да бъдат близки, приятелски настроени и да имат визионерски поглед. 

„Побратимяването е начинът, и нашите два града го показват, как може да се развиват народите на Балканите. Това е една храбра постъпка от страна на двата града в едно специфично време и аз съм повече от сигурен, че извършихме огромно дело, с което ще се гордеят вашите деца, нашите деца и сегашното поколение на Срумица, на Кърджали, на Република България и на Република Северна Македония.“, каза още в словото си кметът на Струмица.

„Ние днес трябва да търсим общите черти. Знаем, че не сме в добри отношения, няма какво да крием, обаче сключването на това побратимяване, според мен, е изключително важно от гледна точка не само за Кърджали, но и от национална гледна точка. Защото точно сега ние, българите, и хората, които живеят в Република Северна Македония, имат изключителна нужда от контакти. Както винаги, те ще започнат от местно ниво, надявам се да продължат и в национално“, каза от своя страна проф. Николай Овчаров.
Освен кмета на Струмица, делегацията от Република Северна Македония включваше председателя на ОбС Мариян Даскаловски, секретаря на общината Александър Оджаков и общински съветници.
Валентина Стоева/БТА