Ще пишат 100-годишната история на Кърджали
Ще пишат 100-годишната история на Кърджали / netinfo

Ще бъде написана 100-годишната история на Кърджали, а поводът за това е юбилейната за града край Арда 2012 година. Точно преди 100 години Кърджали се освобождава от турско робство по време на Балканската война и влиза в пределите на България. Идеята е на кърджалийския градоначалник Хасан Азис. Той я оповести на днешното заседание на местния парламент във връзка с предложението на групата съветници от БСП 2012 година да бъде обявена за година на Кърджали във връзка с годишнината.

По замисъла на кмета Азис в написването на 100-годишната история на Кърджали ще участват историци и местни общественици, имащи отношение и поглед към съграждането на града, а тя трябва да бъде факт в края на тази или в началото на следващата година.

На днешната сесия бе предложено да бъде създаден инициативен комитет начело с кмета и заместник-кмета по култура, в който да влязат общински съветници, общественици, шефове на творчески съюзи, които да подготвят цялостна програма за отбелязване на годишнината. Бе предложено също и да бъде учреден специален фонд за честванията, за да не се натоварва бюджета на общината прекомерно.  

В крайна сметка бе решено направените предложения да бъдат оформени документално и внесени  за разглеждане на февруарската сесия. Подкрепа за приемането им бе изказана още днес в залата на местния парламент.