/ netinfo
Директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев е издал заповед, с която се блокират и изтеглят от аптечната мрежа наличните количества от лекарствения продукт "Сиресп Сироп".

От днес е в сила директивата за борба с фалшиви лекарства

Забранява се бъдещото снабдяване с лекарствения продукт на територията на област Кърджали. От заповедта става ясно, че причината за рестриктивната мярка е, че сиропът съдържа съставка, която представлява потенциален риск за проблеми в сърдечния ритъм.

Лекарството се използва за симптоматично лечение (кашлица и образуване на слюнка) в хода на бронхо-белодробни възпалителни заболявания.

Заповедта за изтеглянето му от аптечната мрежа се основава на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването за условията и реда за блокиране и изтегляне на лекарствени продукти, показали несъответствие с изискванията за качество, безопасност и ефикасност, на препоръка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) от 15 февруари 2019 година, както и на Заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в София от 18 февруари.