Прокуратурата прекрати делото срещу кмета на Кърджали за Водното огледало
Прокуратурата прекрати делото срещу кмета на Кърджали за Водното огледало / снимка: DarikNews.bg, архив

След двегодишна съдебна сага Върховна касационна прокуратура прекрати делото срещу кмета на Кърджали инж. Хасан Азис поради липса на доказателства за извършено престъпление. Това съобщи пред журналисти самият кърджалийски градоначалник днес.

„И след две години като погледна образа си във Водното огледало го виждам неизкривен", каза той. По думите му в документа е посочено, че обвинението е несъставомерно, което означава, че деянието на кмета на общината не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

„Това дело бе делото за оневиняването на Кърджали, защото то бе срещу Кърджали, а не срещу кмета", каза инж. Азис.

Според него делото за Водното огледало е историческо и всички - политици, общественици, управляващи и опозиция, трябва да се поучат от него.

„За мен по-важното е, че хората - и млади и стари, ме подкрепяха през цялото време, когато бях обвинен.Това ми дава една по-голяма сила и увереност за следващите си действия като кмет на общината да работим за каузата „Кърджали", каза инж. Хасан Азис и благодари на всички, подкрепили го в продължение на двете години, през които той бе обвиняем.

Кърджалийският градоначалник бе обвинен, че в периода 23 януари - 19 юни 2009 г. той като длъжностно лице е изпратил писма до МРРБ за цената на имот от 16 квадратни метра, собственост на "Устра холдинг". С тях той се е опитал да заблуди тогавашния министър Асен Гагаузов и финансовия Пламен Орешарски, че цената на имота възлиза на 8 940 960 лева, след като действителната оценка е 846 200 лева.