Подписа се стачно споразумение в ОЦК-Кърджали: Вдигат заплатите през 2012-а
Подписа се стачно споразумение в ОЦК-Кърджали: Вдигат заплатите през 2012-а / netinfo

Двукратно увеличение на заплатите за работници и служители в ОЦК АД в Кърджали обеща ръководството на дружеството през 2012 година. Това е залегнало в подписаното вчера стачно споразумение между синдикатите и ръководството в завода. По силата на споразумението платата на металурзите ще нарасне с 6 процента от Нова година и с 15 процента от 15 май 2012-а при условия, че новия електролитен цех бъде въведен в експлоатация.

В преговорите между двата синдиката - КНСБ и „Подкрепа" и ръководството на ОЦК, са участвали вицепрезидентът на конфедерацията Валентин Никифоров и собственикът на дружеството Валентин Захариев.

В стачното споразумение е залегнало и задължението да бъдат изплатени стари задължения към работещите, както и обезщетения към тези, които са съкратени. Ръководството на завода е поело ангажимент да осигури безопасни и здравословни условия на труд като са разписани по време и отговорности сроковете в които трябва да се извършват ремонти. За осигуряване на лични предпазни средства за металурзите ще бъдат отпуснати по 10 хиляди лева за ноември и декември.

По исканията на синдикатите за осигуряване на питейна вода както и качествена храна ръководството е поело ангажимент да създаде постоянна комисия, която да следи за параметрите на тези продукти, както и да предизвика проверка от РЗИ-Кърджали, която да установи дали водата е годна за пиене или не.

Интересна подробност в споразумението е, че работодателя се задължава да преведе събираните суми за синдикален членски внос, събирани по ведомост - нещо, което не е правено досега.

Координаторът на КНСБ за област Кърджали Иванка Караколева определи стачното споразумение като изключителен успех и се аргументира с факта, че всичко в споразумението - точка по точка - 5 на брой, е разписано с определени срокове и отговорности, което пък от своя страна определя и бъдещите действия или бездействия на синдикати и ръководство. При неспазване на дори и една от клаузите в стачното споразумение, имаме пълното законово право да преминем автоматично към стачка, предупреди Караколева.