/ iStock/Getty Images
Жителите на Кърджали отбелязаха Празника на града и 109 години от Освобождението му.

По традиция тържественият ритуал бе пред Паметника на освободителите в Градската градина, като преди това цветя бяха поднесени на паметника на ген. Васил Делов.

"Това добро съжителство на поколения кърджалийци помага за превръщането на нашия общ дом - Кърджали, в модерен град, с който днес се гордеем", каза в словото си кметът инж. Хасан Азис.

Близо 700 деца от Кърджали се включват в празничните прояви за Деня на града

Той допълни, че през изминалите 109 години жителите на Кърджали са доказали своята добронамереност един към друг, преодолявали са различни трудности, били са заедно и в добро, и в лошо.

"Това, което ни е превеждало и през най-тежките изпитания, е истинското и осъзнато чувство за общност. И съм сигурен, че ще продължим и занапред да живеем заедно като едно голямо семейство - с компромиси, усилия, обич, без да се делим етнически или религиозно", каза кметът.

Днешният празничен за Кърджали 21 октомври започна с детски футболен турнир. Пред паметника на Васил Левски бе открита изложба, представяща родопския град в миналото и днес. 21 октомври е обявен и за Ден на отворените врати в Регионалния исторически музей, в художествения отдел "Станка Димитрова" и в Регионалната библиотека "Н.Й. Вапцаров".
БТА