Коджаманов поздрави юбиляра Мухтаров
Коджаманов поздрави юбиляра Мухтаров / netinfo

За втори път получавам „Златното перо”, пошегува се в типичен свой стил Тодор Мухтаров при получаването на писалка „Черути” от областния управител Ангел Коджаманов. Подаръкът беше връчен на доайена на журналистите в Кърджали по повод 80-годишния му юбилей. Поръката към майстора на словото беше новата писалка да му послужи и занапред да предава мъдростта си на читателите, да води младите по правилните пътеки на живота.

„Литературната история на Кърджалийско нямаше да е същата без името Тодор Мухтаров. И не само заради твоето лично творчесто, а и заради десетките автори, които си създал, които си въвел в царството на писаното слово, разкрил си им тайнството да бъдат използвани думите като остен, за да „се сеща магарето”. Малцина са избраните, имащи тази способност”, каза в поздравлението си Коджаманов.

Рожденикът получи и албум за снимки, който от сега нататък на напълни с фотографии с внуците и правнука си малкия Михаил. Юбилярят с охота се върна в годините назад и разказа за първите си стъпки в творчеството. Той призна, че навремето, през 1986 г., когато му е била присъдена най-престижната награда за писано слово „Златно перо” не отишъл да си я получи от неудобство, защото трябвало да се нареди до Кеворк Кеворкян, който също бил награден.

Журналистът разказа за времето, когато е завеждал спортната страница на вестник „Нов живот”. Областният упарвител Коджаманов и Тодор Мухтаров коментираха и бъдещ съвместен проект – книга за историята на спорта в областта.