Избирателната активност в Кърджалийско под средната за страната, към 13 часа достигна 17,2 на сто
Избирателната активност в Кърджалийско под средната за страната, към 13 часа достигна 17,2 на сто / netinfo

Към 13 часа избирателната активност в 9 многомандатен избирателен район – Кърджали достигна 17, 3 процента, съобщи председателят на РИК Беркан Барзат. Спрямо средната за страната, която е 23,2 процента към този час, активността в Кърджалийско е с близо 6 пункта по-ниска.

По общини традиционно най-висока е избирателната активност в Черноочене, където до този момент са гласували около 30 процента от имащите право на глас, а най-ниска е в община Момчилград с 14, 5 на сто. До урните към 13 часа в Ардино са упражнили правото си на глас 16,4 процента от избирателите в Джебел – 16,07 процента, в Община Кирково – 17,10, в Крумовград – 15,71, Кърджали – 18,16.

Още две жалби са постъпили в РИК, с което от началото на изборния ден те стават общо 7. В една от новите става дума за червен автомобил с агитационни надписи по него, паркиран в близост до СОУ „П.Р. Славейков”, където са разположени секциите в най-големия квартал на Кърджали „Възрожденци”. Жалбата е подадена от две политически сили едновременно, но не е уважена, тъй като автомобилът се намира на повече от 50 метра от въпросното училище, поясни Беркан Барзат.

Обстановката в пристигащите и отпътуващите от и за Турция автобуси към 13 часа е в рамките на нормалното за всеки ден. Въпреки празника Курбан Байрам, който отбелязват днес мюсюлманите, до 13 часа в посока южната ни съседка бяха отпътували общо 5 автобуса, а до края на деня се очаква тяхната бройка да достигне 14, информираха от диспечерната на Автогара „21 век” в Кърджали. Някои от отпътуващите признаха, че билетите им са платени от политическа партия, а самото плащане ще стане в Турция.