При инцидента на 14 април 2019 г. загина бебе на шест месеца
В рамките на днешното поредно заседание по делото за катастрофа с участието на Лютви Местан край момчилградското село Загорско през 2019 г., при която загина бебе на 6 месеца, защитата му на два пъти поиска отвод на съда.

Отложиха делото за катастрофата с участието на Лютви Местан, при която загина бебе

Мотивите на двамата защитници - Менко Менков и Нацко Дойчев, за предубеденост и пристрастност на съда, и двата пъти бяха определени като неоснователни и оставени без уважение. 

В хода на делото беше разпитан лекарят Петър Панайотов, оказал на място помощ на починалото бебе. Поискано бе изчитане на неговите показания, след като свидетелят посочи, че оттогава е минало доста време и не помни много детайли.

Само един свидетел се яви по делото за катастрофата с участието на Местан

При разпит на следващия свидетел - Халил Бекир и след неколкократно отправени забележки от председателя на съдийския състав Георги Милушев към един от защитниците на Местан - адвокат Менков, за негови реплики,  Менков беше помолен да напусне залата, за да не бъде изведен.

След последвалата почивка и в отсъствието на адвокат Менков, вторият адвокат на Лютви Местан - Нацко Дойчев поиска прекратяване на заседанието и насрочването му за друга дата. Като причина той посочи невъзможността да продължи линията си на защита. 

Приключиха разпитите по делото за катастрофата с участието на Лютви Местан

Изслушвайки държавното обвинение в лицето на Окръжната прокуратура, съдебните защитници на частните обвинители и втория подсъдим Юсеин Ахмед - баща на починалото бебе, съдът определи да остави без уважение и второ искане за отвод, както и да бъде изпратено писмо до Софийската адвокатска колегия за становище по отношение на действията на адвокат Менков.

Прекъсването на заседанието във фаза на разпит на свидетел попречи вторият такъв да бъде доразпитан, както и пред съда да се изпрати третият присъстващ свидетел – Мюмюн Местан. Те ще бъдат разпитани на 13 май, за когато беше насрочено следващо заседание по делото.
БТА