Окръжният съд в Кърджали гледа делото срещу Лютви Местан за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе. Обвиняем е и бащата на детето. По време на разпитите на свидетелите Местан беше помолен да напусне залата заради неспазване на правилата.

Лютви Местан е обвинен, че не е осигурил предимство, а бащата на бебето Юсеин Ахмед - че е карал с превишена скорост и не е обезопасил столчето на дъщеря си.

„Двамата са обвинени в условията на независимо съпричиняване, причиняване на смърт по непрадпазливост на 6-месечно бебе”, заяви прокурорът Росица Георгиева, предава NOVA.

Общо 25 свидетели трябва да изяснят фактите около удара на пътя Кърджали – „Маказа” през април 2019. Днес в залата се явиха 8 от предвидените за разпит 12 свидетели. Част от показанията им бяха противоречиви. Според Лютви Местан има три подменени факта дни след инцидента. 

„Има хиляди снимки в интернет, които показват три променени факта, които определям като три брутални измами на прокуратурата, без които те нямаше да могат да ми повдигнат обвинение”, каза той.

Сред тях са разчистване на растителност и ново разчертаване на стоп линия, което променя видимостта, твърди Местан.

Поведението на Местан в залата, който апострофираше свидетели и разговаряше с адвоката си, стана причина той да бъде помолен да напусне. Близките на семейството отказаха да говорят. Делото продължава утре.
NOVA