/ Павел Тенчев
Окръжна прокуратура-Кърджали внесе в Окръжен съд-Кърджали обвинителен акт срещу Юсеин Ахмед и Лютви Местан, привлечени като обвиняеми за катастрофата, съобщиха от Обвинението.

При нея загина 6-месечното бебе на Ахмед. Челният удар между колите, управлявани от двамата мъже, стана на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско.

Ю.А. е предаден на съд за това, че на 14 април 2019 г., на пътя за село Загорско, при управление на лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата, не се движел възможно най-вдясно в платното за движение и не е намалил скоростта.

Съдът върна делото за катастрофата с Местан

Ю.А. се движел със скорост над разрешената от 90 км/ч, за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетен пътник в автомобила му - не му поставил обезопасителните колани, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на  малолетното дете.

На съд е предаден и Местан за това, че на 14 април 2019 г., на пътя за с. Загорско, обл. Кърджали, при управление на лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Фаетон“, с пловдивска регистрация, нарушил правилата за движение по пътищата по Закона за движение по пътищата, като идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, марка БМВ, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетно дете, пътуващо в другия лек автомобил.

Делото за пътнотранспортното произшествие край село Загорско, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура, като разследването е извършено от екип следователи от ОСлО към Окръжна прокуратура-Кърджали.

Предстои Окръжен съд да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.