Окръжният съд в Кърджали не даде ход на днешното заседание по делото за смъртта на шестмесечно бебе, починало при катастрофа през 2019 г. край момчилградското село Загорско, с участието на политика Лютви Местан.

Причината бе неявяване на адвокатите, както на подсъдимия Местан, единият от които е с COVID-19, а другият - с друго заболяване, така и на защитата на Юсеин Ахмед, баща на починалото дете. В залата не се явиха също самият подсъдим Юсеин Ахмед, частните обвинители и техните адвокати, с изключение на един правен защитник. Част от посочените доводи за отсъствието им са неявяването на адвокатите Дойчев и Менков, посочи съдията по делото Георги Милушев. Магистратът не даде ход на делото, за да не се наруши правото на защита на подсъдимите, с което се съгласи и прокуратурата.

Само един свидетел се яви по делото за катастрофата с участието на Местан

Пред журналисти Лютви Местан сподели намерение отново да бъде поискан отвод на съдебния състав, след като на предходното заседание магистратите отказаха искането. Той изрази съмнения за пристрастност и субективност на съдийския състав и обясни, че в протокола от предходното заседание липсват зададени въпроси и отговори, а направеното искане за попълване, както и искането за предоставяне на звукозапис от заседанието, не са уважени.

"За тези процедурни нарушения, за непрекъснатото ми отстраняване от съдебна зала, за всички тези процедурни нарушения ние ще поискаме да се сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет", каза Местан.

От Окръжен съд Кърджали отказаха коментар на този етап. Следващото заседание по делото бе насрочено за 24 март.
БТА