Кърджалийският съд отмени постановлението на прокуратурата, с което беше отнета книжката на Лютви Местан след катастрофата, при която загина 6-месечно бебе. Решението на съда е окончателно и не подлежи на протест или обжалване. Така сега лидерът на ДОСТ ще може отново да управлява моторно превозно средство. Срещу Лютви Местан е повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост.

Съдът върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Близките на загиналото дете са изпратили вече искане до Върховната касационна прокуратура тя да упражни контрол върху следствените органи в Кърджали как се води разследването и дали всички доказателства се събират по надлежния ред, тъй като близките изказват съмнение, че разследването няма да е обективно, а част от фактите могат да бъдат променени.

„Имало е видимост, той не е спрял на СТОП-а, минал е директно на средата на пътя и така е станало произшествието. Местан е виновен, той не знае закона щом не е спрял на знака. Като се огледаш наляво надясно – всичко се вижда”, коментира дядото на починалото бебе Джавдет Сали пред NOVA.

Лютви Местан с нова мярка за неотклонение

Според близки на семейството, Лютви Местан не е оказал помощ, не е слязъл от колата си и половин час е стоял в нея докато дойдат полицаите. „Ако беше спрял нямаше да се случи такова нещо. Има добра видимост, можеше да се спре, да се помогне и всичко можеше. Ако беше спрял, това нямаше да се случи”, каза Ергюн Мюмюн – близък на семейството.

„Ако има закони в тази държава, то те трябва да са еднакви за всички нас”, посочи дядото на починалото бебе. „Дъщеря ми още не е в състояние да стане от леглото, все още лежи, не знаем какво ще й се случи. Все плаче и как ще свикне без бебето не знам. Вчера беше изписана от болницата в Кърджали”, посочи още той.

„Притесняваме се, че може всичко да се потули. Той има пари, има мощ и ще ги подкупи. Вярваме на държавата. Страх ни е от богатите”, заяви Ергюн Мюмюн.
nova.bg