При инцидента на 14 април 2019 г. загина бебе на шест месеца
Отвод на тричленния съдийски състав на кърджалийския Окръжен съд, който гледа делото за катастрофа през 2019 г. с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на 6 месеца, поискаха по време на днешното заседание адвокатите му.

Само един свидетел се яви по делото за катастрофата с участието на Местан

Това се случва, след като Местан за втори път е изгонен от залата, заради нарушаване на реда след отправени от председателя на тричленния състав Георги Милушев неколкократни предупреждения.

БТА

След кратко съвещаване, съдийският състава не си направи самоотвод и определи исканията на двамата защитници като неоснователни, необосновани и в противоречие със закона.

Заседанието по делото, продължаващо повече от 4 часа, бе възобновено, като в залата отново бе поканен Лютви Местан. Той е един от двамата обвиняеми за инцидента от 14 април 2019 г. край момчилградското село Загорско.

Лютви Местан е с COVID-19, отложиха делото за катастрофата, при която загина бебе

Другият, който също присъства на заседанието, е бащата на починалото бебе - Юсеин Ахмед, управлявал семейния автомобил при настъпилата катастрофа. Частните обвинители, в лицето на пострадалото семейство бяха представлявани от съдебни защитници.

БТА

От призованите трима свидетели се явиха двама - собственикът на управлявания от Лютви Местан автомобил и единият от двамата лекари от Пловдив, озовали се случайно на местопроизшествието.

В съдебна зала отново не се яви д-р Петър Панайотов, оказал първа помощ на починалото пеленаче. Като мотив да не присъства той е посочил, че се притеснява да напуска града, в който живее в условията на пандемията от COVID-19, стана ясно по време на заседанието.

Приключиха разпитите по делото за катастрофата с участието на Лютви Местан

С оглед важността на свидетеля, съдът реши, че той отново ще бъде привикан по надлежния ред, след което ще бъдат търсени и други варианти за осъществяване на показанията му, единият от които видеоконферентна връзка.

БТА

В хода на заседанието бяха изслушани и вещите лица, направили петорната авто-техническа експертиза. Те отговориха на десетки адвокатски въпроси на обвинение и защита.

Във времето в което Лютви Местан бе отстранен от съдебна зала, той коментира пред журналисти, че ще си потърси правата в съда. "Това дело няма да свърши в тази пленарна зала. Аз ще заведа дела и срещу прокурори, за престъпления срещу правосъдието. Ще заведа дела срещу свидетели, които разпитахме, които откровено лъжествидетелстваха", каза още Местан.
БТА