26-годишният рехабилитатор Яков Демянов извади кръста на Богоявление от водите на река Арда в Кърджали.

БТА

Близо 30 мъже и младежи на възраст над 14 години скочиха в надпревара за кръста, който за поредна година бе хвърлен от Пловдивския митрополит Николай, пристигнал специално за празника в града.

28 деца в Кърджали ще спасяват кръста (ВИДЕО)

Яков скача не за първи път, но за първи път го хваща, разказа след ритуала той. Пожела си хората да се грижат за себе си и за природата и независимо какво правят, да знаят, че Господ винаги гледа, дори когато те не го виждат.

БТА

За поредна година Богоявленски ритуал бе организиран и за деца до 14 години. В басейн с топла вода скочиха също около 30 деца, но пръв до кръста достигна седмокласникът Костадин Величков на 13 години, който си пожела здраве.

БТА

Днешният Йордановден в Кърджали започна с тържествена Света литургия в средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча", в която участва и митрополит Николай. След това той освети бойните знамена на военното формирование от съвместното командване за специални операции от Пловдив.

БТА

Последва литийно шествие, предвождано от иконата на Св. Йоан Предтеча, с вградени мощи на светеца. Сред официалните гости на събитието бяха кметът на Пловдив Здавко Димитров, Цвета Караянчева - председател на 44-о НС, бригаден генерал Явор Матеев, свещеници от града.
БТА