10-метров кръст издигнаха над кърджалийското село Главатарци
10-метров кръст издигнаха над кърджалийското село Главатарци / netinfo

10-метров метален кръст бе издигнат днес над кърджалийското село Главатарци, което се намира на левия бряг на яз. „Кърджали”. Той бе осветен от енорийския свещеник при средновековната църква „Свети Йоан Предтеча” отец Николай Величков. Идеята за издигане на кръст и храм в селото датира още от края на 70-те години. Тогава поради редица причини тя не се осъществява. Отново се заговорва за издигането на кръст над селото това лято, през август, когато жители на селото се разбират този път да доведат начинанието до край.

„Дойде ни идеята, тук на най-високото място над село Главатарци, да издигнем един християнски кръст, с който да покажем, че в тази красива част от Родопите живеят и християни. Обадихме се на всички наши приятели, които имат хотели, къщи за гости и други приятели от страната. На този етап около 35 човека се включиха в инициативата и се събраха над 4 хиляди лева за кръста”, разказа един от инициаторите Георги Башков.  По думите му след това се родила и идеята след като има кръст, да бъде построен и параклис и мястото да се превърне в един християнски център. „Учредихме и църковно настоятелство, от което име да кандидатстваме пред Пловдивската митрополия за изграждането на параклиса”, каза още Башков.

 

По думите му цялата документация за кандидатстването е готова и ще бъде предадена на отец Николай Величков, който от своя страна да я предаде в Пловдивската митрополия. Стана ясно, че земята, на която бе издигнат кръста е от горския фонд и е предоставена за неограничено време на името на Георги Башков. Той от своя страна чрез декларация ще я предостави на Българската православна църква, за да може там да бъде издигнат и параклиса.