Здравната каса в Кюстендил отпуска повече направления за преглед при специалист
Здравната каса в Кюстендил отпуска повече направления за преглед при специалист / netinfo

Със 1 953 направления за консултация със специалист и с 12 693 лева за медико-диагностични изследвания се увеличават предварително разпределените за месец декември регулативни стандарти на личните лекари и специалистите от областта. Увеличението е чувствително спрямо определените параметри за третото тримесечие. Първоначално  на личните лекари и специалистите бяха разпределени 30 251 направления за консултация със специалист и 275 762 лева за медико-диагностични изследвания.

Поради факта, че през зимния сезон има необходимост от повече консултации и изследвания за остри случаи, всички допълнителни направления са предвидени за тази цел.

 Офталмолозите на територията на областта, които работят по договор с РЗОК са били най - натоварените специалисти от началото на годината. Те са извършили 24 811 прегледа на пациенти, следват педиатрите с 24 669 прегледа, кардиолозите с 21 721 прегледа. След тях по натовареност се нареждат акушер - гинеколозите с 20 988 прегледа, следвани от невролозите ортопедо-травматолозите, ендокринолозите. С най-малък брой прегледи са инфекционистите, хематолозите и алерголозите.