За опасност от пожари предупреждават от областната дирекция на полицията в Кюстендил
За опасност от пожари предупреждават от областната дирекция на полицията в Кюстендил / netinfo

От началото на тази седмица в Кюстендилска област огнеборците са гасили 15 пожара в сухи треви, причинени поради небрежно боравене с открит огън. Във всичките случаи е имало реална опасност огънят да засегне овощни насаждения, горски и сграден фонд.

Вчера пожар, причинен поради небрежност, унищожи овощни насаждения в землището на с. Шишковци, снощи пожар в полето на село Крайници се е развил на площ 7 дка - собственикът на имота го подготвял за оран. Дупнишките служители на РУ ПБС са му съставили акт за установяване на административно нарушение. Огнеборците са предотвратили запалване на намираща се наблизо дърводелска работилница и овощна градина. Причинителите на такива пожари и нанесени щети носят наказателна отговорност, а предвиденото в НК наказание е лишаване от свобода до три години. 

Чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи забранява "изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи", припомнят от областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. В дворовете палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности, напомнят още от дирекцията.