ВМРО-Кюстендил на честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Македония
ВМРО-Кюстендил на честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Македония / Георги Петров

Членове и симпатизанти на ВМРО-Кюстендил ще присъстват на тържественото честване на 110-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 120-тата годишнина от създаването на Българските македоно-одрински революционни комитети, което ще се проведе в село Смилево, Македония. Това са символи на борбата за свободата на българското население от Македония и Одринска Тракия, останали под робство в Османската империя, коментира общинският председател Георги Петров.

Честванията започват в 11.00 ч. с полагане на венци и цветя и възпоменателни слова пред паметника на Дамян Груев. Поканени са президентите на двете държави, министри и други официални лица. Председател на Националния инициативен комитет е министърът на отбраната Ангел Найденов.

Над 100 души отпътуваха тази нощ от София през Кюстендил за Македония, като вечерта групата ще преспи в Охрид. "Ще покажем заедно, че признателните поколения не сме забравили и никога няма да забравим саможертвата на нашите деди, отдали живота си в борбата за народна свобода срещу кървавия отомански деспотизъм", се казва в съобщение от ВМРО.