Сапарева баня
Сапарева баня / Община Сапарева баня
Най-бързият кон на тазгодишните кушии в Сапарева баня се казва Васо и е от сапаревобанското село Овчарци. Неговият ездач бе Евгени Велинов.
Вторият най- бърз кон бе Сивчо от град Дупница. Заедно с неговият собственик Антон Тодоров надбягаха и оставиха в тройката Георги Бачев от с. Червен брег, с кон на име Талисман.
 
Победителите в конните надбягвания бяха наградени от кмета на община Сапарева баня Калин Гелев. Те получиха парични награди и плакети. Най-добрият кон бе окичен и с традиционния лавров венец. Организаторите бяха осигурили като награди още атрактивни шапки и бутилки с шампанско. 

Сапарева баня
Община Сапарева баня

Сапарева баня
Община Сапарева баня
 

Районът на Летището край Сапарева баня за трета поредна година събра на едно място хиляди жители и гости на общината. Форматът на конските надбягвания отново бе разширен, като имаше участници и от дупнишките села Червен брег, Крайници и Яхиново. Нова атракция в празника бе майсторското управление на файтон и избора на "Най-красив кон".
 
Организатори на стария народен обичай са Община Сапарева баня и НЧ "Просветен лъч - 1905". Сред гостите на празника бяха народният представител Радослава Чеканска и двамата зам.- областни управители на Кюстендил – д-р Матей Попниколов и Райчо Цветин.

Сапарева баня
Община Сапарева баня

Чеканска награди и победителите в категорията "Най-красив кон". С този приз се окичи конят Цезар, който представи достойно община Дупница и обра овациите на публиката и журито. Той бе награден с плакет, лавров венец и парична награда. Поощрителна награда за "Най-красив кон" имаше и за породистия жребец с име Тино. Негов собственик е Кирил Младенчев от село Овчарци.

Сапарева баня
Община Сапарева баня

Наградено бе и единственото магаре в кушиите – Гатузо, със собственик Георги Георгиев от село Крайници. Магарето бе една от атракциите в конните надбягвания, защото се състезава само със себе си и след много колебания, все пак пресече финала.

Сапарева баня
Община Сапарева баня
 

Призът за "Най- красив файтон" отиде в Сапарева баня. Негов собственик е Елен Георгиев, който получи плакет и парична награда за добре поддържания и нагизден файтон.

Сапарева баня
Община Сапарева баня

Община Сапарева баня