Съдиите са показвали по- малко картони по селските мачове
Съдиите са показвали по- малко картони по селските мачове / Дарик- Кюстендил

Намалява броя на картоните, които са вдигали съдиите в областните футболни групи в "Осогово" и "Рила", показва анализа на Областния съвет на БФС за есенния полусезон. Наказателните картони са 270 жълти и 36 червени, което прави средно по 1,9 картона на мач, при 2,3 за 2010 година и 2,2 за 2011 година.

"Считаме, че това се дължи на мерките, които се взимат от ОС на БФС и Дисциплинарната комисия, че те са адекватни и дават резултат. Футболистите се стремят да играят футбол, което е осъзната истина, че другото е в ущърб и на отбора и на футболиста. Ръководителите на отборите разбраха важността на това и не им позволяват волности, защото това носи и финансови негативи", коментира председателят на Съдийската комисия Огнян Пешев. Той допълни, че съдиите, които ръководят футболните срещи се обучават със съвременни средства и методи, и благодарение на Конвенцията на УЕФА уеднаквяват критериите си с тези на напредналите в това отношение страни, и това дава своите резултати.

В Кюстендилската група, застрашени от санкции са Търновлак с 18 жълти и 2 червени картона, Жабокрът с 14 жълти и 2 червени картона. Само 5-6 отбора не са застрашени от санкции, а именно Лозно- с 4 жълти и 1 червен, Ябълково- с 5 жълти и 1 червен и Коняво- с 6 жълти и 2 червени картона.

В Дупнишката група, както и през миналата есен и сега с най-много картони е водача Сапарево- 14 жълти  и 2 червени, следват Джерман- с 13 жълти и 2 червени, Кочериново- с 10 жълти и 2 червени и Рила- с 10 жълти картона.

"Тук трябва да отбележим някои негативни прояви , особено на отбора на Овчарци, а и на публиката им, която също е участник в състезанието, за което бяха лишени от домакинство за 4 срещи, както и самозабравилият се състезател Йордан Вес. Гроздин,  който е с наказание- една година лишаване от състезателни права. Футболът на това ниво се играе за удоволствие и здраве, а не за подялба на територии", коментира Огнян Пешев.

Срещите от двете областни групи са ръководени от 19 главни съдии и 29 асистенти. Кюстендилските съдии са показали 152 жълти и 22 червени картони. Най-често се е възползвал от това си право Младен Пенев със средно 3,9 картона на мач, следван от Любомир Терзийски с 3,2. Следват, двама от по- новата вълна ръководещи, Божидар Божилов и Александър Александров с по 2,2 картони на мач, а по-опитните в лицето на Златко Хаджийски, Владимир Владимиров, Димитър Стоилов и Радослав Димитров разчитат повече на авторитета и рутината си и варират от 1,2 до 2,0 картона на мач.

Дупнишките съдии са показали общо 106 наказателни картона, като 92 са жълти и 14 червени. Най-често е вдигал картони Васил Караколев, със средно 3,7 картона на мач, следван от Калоян Кацаров с 2,7 и новото попълнение Ивайло Младенов с 2,1 картона средно на мач. Топ съдията Георги Караколев вече е със средно 0,6 картона на среща, като в миналото показваше по 4-5 в един мач, но и за него важи констатацията, че вече е опитен и рутиниран, и овладява ситуациите с авторитет и тактика.

Около 60% от футболните съдии следват или имат висше образование.