Петър Пищалов- собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина
Петър Пищалов- собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина / Иво Кирилов, Дарик
Собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина заяви пред Дарик, че ги търси от около месец и половина, след като избягали. Той се казва Петър Пищалов. Животните били прибрани до бившата хижа на ДАП, дни преди да бъдат свалени от планината.

Качват с моторни шейни проверяващи при бедстващите в Осогово коне

Пищалов каза, че конете са били около 70, като субсудията за едно животно е 140 евро. Те са от българската каракачанска порода. Петър Пищалов твърди, че гледа коне от 7 години, но за първа година ползва пасища в Осоговската планина.

Прокуратурата се самосезира по случая с бедстващите коне

Д-р Емил Гъгнев, началник отдел “Здравеопазване” в ОДБХ-Кюстендил е в хижа Осогово в планината, в готовност заедно с д-р Стойчев да поемат към стадото бедстващи коне.

Конете са отглеждани в Осоговската планина без разрешение?

Лошото време обаче спира пътуването с моторни шейни, защото има мъгла, валят сняг и суграшица и според планинските спасители Христо Абаджиев и Росен Димитров пътуването е опасно, въпреки опитите им да проправят път към Бек бунар с шейните.

Христо Абаджиев и Росен Димитров
Иво Кирилов, Дарик

Лоши атмосферни условия в Осоговската планина
Иво Кирилов, Дарик


Коне умират и бедстват сред сняг и хищници в Осоговската планина (СНИМКИ/ВИДЕО)

В зависимост от всички установени нарушения и след огледа на стадото на място, собственикът на конете ще бъде санкциониран от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Глобата ще е от 1 000-4 000 лв., прогнозира пред Дарик д-р Емил Гъгнев.
Дарик- Кюстендил