Бедстващи коне в Осогово
Бедстващи коне в Осогово / личен архив
Десетки коне са починали, а около 30 бедстват, оставени без грижа във високата част на Осоговската планина. След публикуването на зловещи снимки в социалните мрежи, днес бе организирана акция за спасяването на животните, но те са толкова изнемощели, че не могат да бъдат свалени от планината.

Бедстващи коне в Осоговската планина
личен архив

Бедстващи коне в Осоговската планина
личен архив

Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, доброволци отнесоха храна на конете - бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни. Снегът на тази височина е около 1,5 метра.

Бедстващи коне в Осоговската планина
личен архив

„Кончетата едва стоят на краката си. Има и умираща кобила, която в предните дни и родила мъртво конче. Гледката е ужасяваща. Аз не успях дори да погледна към труповете на бедствалите животни. Никой не ти дава правото да оставяш така животни, да измират, без да ти пука”, разказа за Дарик една от инициаторките за акцията в планината днес - Елица Димитрова. / Вижте прякото й включване в социалната мрежа Фейсбук, като потресена от гледката тя казва Конявската планина, но става дума за Осоговската планина /.
 
 

 

Публикувахте от Elica Dimitrova в 25 март 2018 г.


„Не успяхме да ги свалим в ниската част на планината. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят”, каза един от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев.

„Конете нямат сили дори да ядат, толкова са изнемощели. Мисля, че в началото на зимата броят им е бил около 100. Говори се, че собственикът  ги „отглежда” и получава субсидии за това”, коментира друг от спасителите хижарят Росен Димитров.

Спасителна акция за конете в Осогово
личен архив

Бедстващи коне в Осоговската планина
личен архив

Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.

Няма да ви покажем най-потресаващите снимки, с които разполагаме!

Очакваме и отговори от държавните институции, отговорни за ситуацията, които да потвърдят и името на собственика.

"До днес не сме получавали сигнали за тези животни. Още утре ще отиде на място наш екип, за да извърши проверка", каза за Дарик д- р Емил Гъгнев от ОДБХ-Кюстендил.

Благодарим за снимките на Елица Димитрова и Росен Димитров!
Дарик- Кюстендил