/ Иво Кирилов, Дарик, архив
"Собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов няма регистриран животновъден обект на негово име в Осоговската планина", каза за Дарик д-р Емил Гъгнев, началник отдел “Здравеопазване” в Областната дирекция по безопасност на храните. Самото присъствие на конете в планината е най- вероятно в нарушение на закона.

Собственикът на конете в Осогово твърди, че избягали и ги търсил повече от месец

“Пищалов може да е казал пред вашата медия, че конете са негови, но ние ще знаем собственика на 100%, като отидем при животните и проверим микрочиповете на всяко едно от тях”, коментира д-р Гъгнев. Точният размер на санкциите към собственика на конете ще се знае, след като се обобщят всички извършени от него нарушения.

Прокуратурата се самосезира по случая с бедстващите коне

Постоянният животновъден обект на Петър Пищалов е регистриран в землището на село Буново, в Конявската планина, но за да ги отглежда в Осоговската планина, той е трябвало да има там регистриран временен обект, който да бъде ограден, с предпазен навес за животните и осигурена храна и вода.

Самото транспортиране на животните също трябва да е под контрола на ОДБХ-Кюстендил.

Качват с моторни шейни проверяващи при бедстващите в Осогово коне

"Лошото време във високите части на Осоговската планина-  гъста мъгла и силен снеговалеж, възпрепятстват придвижването на ветеринарните лекари от ОДБХ до бедстващите коне в местността Бек бунар, на около 1 800 м.
Ако не успеем да стигнем до животните днес, ще го направим утре, при първа възможност", каза още д-р Емил Гъгнев.
 
Дарик- Кюстендил