Приключи делото за законността на ОС- Кюстендил, чака се решението
Приключи делото за законността на ОС- Кюстендил, чака се решението / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова обяви за решение делото с искане от жалбоподателите за касиране на изборите за Общински съвет- Кюстендил. На заседанието си днес, съдът отхвърли поисканото от Владислав Лехчански искане за повторно броене на бюлетините от всички секции. Той пресметна, че има 3 допълнителни гласа за ПП "Атака" от броените повторно 26 секции и, че е възможно при пълното преброяване те да станат 12 или повече.
Съдия Петрова обяви за неоснователно и искането на адвокат Ангел Ангелов за разпит на членовете на секция с №59, ръководството на която е от представители на партии и коалиции, част от Коалиция "Кюстендил". Съдът отхвърли и искането на адвоката на жалбоподателите за спиране на изпълнението на ОИК- Кюстендил, с което е обявен резултата за ОС- Кюстендил. Ангелов представи пред съда докладната за актуализация на бюджета на общината за 2015 г., приета на заседанието на съвета вчера. Съдия Петрова се мотивира, че от приемането на това решение на ОС не следват вреди за община Кюстендил.
"Жалбите са доказани и основателни. Всичките 110 СИК са с незаконен състав, включително и ОИК, след регистрацията на Коалиция "Кюстендил" за участие в изборите. Държа съдът да се произнесе по това. В откритата процедура по оспорване истинността на 110- те протокола, се установи, че 26 от тях не са верни и, че в други или в част от същите СИК има още 24 протокола. В 78 от 110 протокола са налични поправки. Свидетелите по делото не можаха да изяснят еднозначно какво е налагало тези поправки. И в останалите 32 протокола, които са формално изрядни се установи, че има различен резултат от представения, пример е секция №77. В повечето протоколи на СИК липсват различни реквизити, по един или няколко. Допуснати са редица нарушения по спазването на изборните правила. Секции с № 94 и 101 са започнали работа по- късно от 06, 00 ч. и това е предпоставка избирателят да не мже да упражни правото си на глас.Масово в СИК не е правена сверка на номера на бюлетината с номера в кочана, а това е предпоставка за контролиран вот", заяви адвокат Ангел Ангелов.
Председателят на ОИК Васил Иванов пледира пред съда да отхвърли изцяло жалбите срещу решението на комисията за резултата от избор на ОС- Кюстендил.
"От приетите резултати от преброителната експертиза е видно, че ако има разминавания в резултатите, то те са несъществени и няма да доведат до промяна на общинската избирателна квота, както и на разпределението на мандатите в ОС. Изборният процес протече нормално. Само в една от секциите има подписан протокола с особено мнение, но не е спазен закона, който изисква да бъдат посочени мотиви за това. Корекциите по протоколите са правени за отстраняване на технически и явни фактически грешки и резултата от тях е отразен правилно от "Информационно обслужване" АД. Жалбоподателите не успяха да докажат неистинността на тези протоколи. СИК и ОИК са законни", коментира Васил Иванов.
Адвокатът на Коалиция "Кюстендил", Любомир Стоилков подкрепи казаното от председателя на ОИК и допълни: "Не бе установена нито едно нарушение, което да се квалифицира като съществено и, което да доведе до друг резултат".