Откриват 18- тия Международен конкурс за класическа китара Акад. Марин Големинов
Откриват 18- тия Международен конкурс за класическа китара Акад. Марин Големинов / Дарик,архив

Над 1 000 участници и гости се очакват за 18- тия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов", който ще се проведе от днес до 5 април в Кюстендил. От 18:00 ч. в залата на Драматичен театър - Кюстендил ще бъде даден официален старт на Международният конкурс. Преди това, от 17 часа ще започне станалото вече традиционно дефиле на Мажоретен състав от град Пловдив.

Конкурсът се организира ежегодно през месец април под патронажа на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Заявки за участие са подали китаристи от България, Сърбия, Македония, Полша, Украйна, Косово, Китай и др. В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина. В журито на конкурса са поканени едни от най- утвърдените имена в България и чужбина, като проф. Панайот Панайотов, Пол Фоулс - Англия, Фабио Барбагало - Италия, Елена Хорошавина - Украйна, Урош Дойчинович - Сърбия и др. В програмата на официалното откриване на 2 април участие ще вземат Дуо „Кресчендо"- Сърбия, Марчин Козьол -Полша, Китарно трио „Одеса", Фабио Барбагало - Италия, Китарно трио „Ниш" - Сърбия и др.
Преди официалното откриване ще се проведе Младежко изложение, както и дефиле на Мажоретен състав от гр. Пловдив. Сред официалните гости се очакват представители на Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Народното събрание и др.