община Дупница
община Дупница / netinfo
Няма яснота кога ще могат да стартират дейностите по проекта, в рамките на който трябва да бъдат преасфалтирани улици, подменени тротоари, освен това в него попада и изграждането на инфраструктура в района на социалните жилища, като това са само част от дейностите.
Причина за забавянето са обжалвания по обществени поръчки, свързани с проекта. Една от тези поръчки е свързана именно със строителните дейности обясни зам.кмета Красимир Георгиев. Процедурата се обжалва още преди да е проведена, обжалват се самите условия. На няколко инстанции община Дупница е спечелила делата, но обжалванията продължават.
Обжалване има и по процедурата за доставка на информационни табла и системата за контрол на обществения транспорт. Има обжалвания от две фирми, КЗК ги е оставила без уважение, но фирмите обжалват на по-горна инстанция. Очаква се ВАС да се произнесе до края на март.
По всички останали процедури община Дупница е сключила договори с избраните фирми изпълнители – за осигуряване на информация и комуникация, консултант за независим строителен надзор, доставка на оборудване на сервизната база, както и за закупуване на нов подвижен състав, това са новите автобуси, които ще се движат по линия № 5.
Миналата година бяха отпуснати и средства от ПУДООС и МРРБ за подмяна на канализацията и водопровода по улиците, по които ще мине проекта. За подмяната на водопровода вече има избрана фирма и подписан договор, за канализацията процедурата тече в момента.
Всички дейности обаче са свързани с инфраструктурната част на проекта. Няма опасност общината да понесе санкции заради евентуално забавяне на проекта, тъй той може да бъде удължен до края на следващата година. „Има такава възможност, но това не е най-добрия вариант“ коментира Георгиев. Припомням, че проектът е на стойност над 7 млн.лв., като освен дейностите по инфраструктурата се предвижда и изграждане на светофарно кръстовище в района на "Севдината фурна", 13 нови спирки, електронни табели за автобусните спирки, които да указват разписанието, система за следене на маршрутните разписания и други.