Зоран Заев и Бойко Борисов
Зоран Заев и Бойко Борисов / БГНЕС
Общински съвет- Кюстендил прие Декларация в подкрепа на инициативата на министър- председателя Бойко Борисов за включването на трансевропейския коридор №8 в инвестиционния план на ЕС за европейска интеграция на Западните Балкани. В декларацията се казва още:
“Изразяваме подкрепата си за инициативата на премиера, свързаността между страните от нашия регион да се превърне във водещ приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС…….Подкрепяме активната политика на българския премиер и на правителствата за установяването на качествено нови добросъседски отношения на България със страните от региона, основани на ясни правила и насочени към градивно сътрудничество и развитие”.

Общинският съвет предлага Кюстендил да стане домакин на една от срещите, свързани с подготовката на българското председателство.
С Декларацията се отправя и покана към министър- председателя  Бойко Борисов и някои от министрите му, да бъде проведена среща в Кюстендил, свързана с перспективите, които се откриват пред страната ни във връзка с председателството, с развитието на Берлинския процес и новите договорености със съседните държави.

Декларацията бе предложена от председателя на ОС Михаела Крумова и приета с 27 гласа "За". 9 съветници не гласуваха, защото преди това мнозинството отхвърли предложените от тях промени в текста на документа.

Съветниците Мая Шишкова и Атанас Гергинов поискаха да бъде допълнен текст, който да уважи усилията на всички предшестващи правителства, които са работили за Коридор №8. Според Шишкова, Декларацията звучи политически, защото в нея многократно се споменава думите- подкрепяме премиера, приветстваме премиера и Бойко Борисов.
В защита на предложената декларация се обявиха съветниците Иван Андонов, Кирил Станчев, Огнян Атанасов и Георги Джоглев.
"Най- малко се надявах на политическа дискусия тук. Няма нито един политически акцент. Целта е цялата общественост на Кюстендил да е център на тези процеси. Тук общуваме с министър- председателя на РБългария. Този кабинет ще ръководи председателството на Съвета на ЕС. Кога Кюстендил и този проект- за Коридор №8 са били на такъв дневен ред? Обединените позитивни усилия носят ползи за всеки", заяви пред съветниците кметът Петър Паунов. Той бе категоричен, че трябват общи усилия, за да постигне Кюстендил своите ключови инфраструктурни проекти.
Съветникът Атанас Гергинов репликира кмета, че "Коридор №8 е важен и е кауза за кюстендилци, поне от 1912 година. Да споменем хората преди нас и вас. Не ми харесва да се внасят декларации в последния момент, без да са обсъдени предварително".
 
Дарик- Кюстендил