Кюстендилското АГ и родилно отделение отчита нулева детска смъртност и празнува Бабинден
Кюстендилското АГ и родилно отделение отчита нулева детска смъртност и празнува Бабинден / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

С нулева детска смъртност изпратиха 2014 година от Акушеро- гинекологичното и родилно отделение в кюстендилската болница, където днес празнуват Бабинден.
"Може да има елемент на случайност, но е резултат и от труда на колегите", коментира пред Дарик завеждащият отделението д- р Христо Караканов.
Ражданията са 336, а децата 339, като има 3 двойки близнаци.
"Тенденцията ражданията да намаляват е от 25 години и въпроса е икономически и политически. Ние няма как да носим отговорност за влошената демографска ситуация в страната", заяви д- р Караканов. Той бе категоричен, че отделението разполага с необходимата съвременна апаратура и кадри.
През 2014 година напуснаха трима лекари, назначени бяха нови. "Бягството на кадри е отново следствие на икономическата ситуация в страната, свързано е с цел по- добри условия на труд и заплащане. Не може да се каже, че сме преживели шок. Но, проблем е средната възраст на екипа. От години не е постъпвал млад човек- лекар или акушерка. Малко хора завършват, а и те са с поглед на Запад", коментира д- р Христо Караканов.
Като завеждащ на отделението, той не се притеснява от конкуренцията на двете отделения в Дупница. "Както там отиват да раждат жени от Кюстендил, така и тук идват родилки от Дупница, даже имаме случаи и от Благоевград", заключи д- р Караканов.