Кирил Калфин предлага задължително гласуване или преференции за гласувалите
Кирил Калфин предлага задължително гласуване или преференции за гласувалите / Дима Кирилова,Дарик радио

Да се въведе задължително гласуване или гласувалите да ползват определени права, такива промени в изборния кодекс предлага депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин.Преференциите да са предимство при кандидатстване за работа, при класиране за детска градина или при получаване на помощи или обезщетения за безработица за гласувалите да са в пълен размер, а за негласувалите в намален.
"Това са мои предложения, които надявам се групата на ГЕРБ да подкрепи. В това , което е предложено от БСП за нов изборен кодекс няма сериозни промени.Смятам, че всички българи трябва да бъдем съпричастни към общественият живот, когато искаме да се случи нещо да имаме основание да го изискваме, защото сме дали гласа си.Колкото повече хора излязат пред урните , толкова по- представителен ще бъде бъдещият парламент.Защото НС е представителна извадка на обществото, когато за него са гласували повече хора, изборът ще е по- добър.Ние предлагаме и при преференциалното гласуване ставката да не е 7 %, а 4 или 5%. Така ще има наистина избор и в парламента ще влязат хора, които са предпочетени от избирателите", коментира Кирил Калфин.
Според него от май до сега БСП са в предизборна кампания.
"Те дават само обещания, които ще се случат 2016 г. , реално това , което бяха обещали на своите избиратели не го направиха. Какво става с Белене, с нулевата ставка- оказва се, че ще върната тези 10 % 2015 г., а защо не го направят сега.Явно се опитва да се манипулира обществото, да се лъжат хората, когато се стигне до предсрочни избори да кажат , ние искахме да го направим, но нямахме възможност", заяви още Калфин.
"БСП си служи с евтин популизъм, който подвежда за пореден път техните избиратели.Какво стана с обещанията на Сергей Станишев за либерализация на режима на пушене, бламира ги собствената им парламентарна група. Обещаното драстично намаляване на партийната субсидия- то е смешно от 12 лв. на 11лв.Какво се случва с обещаните 250 000 нови работни места, към този момент безработицата гони 14% , а при управлението на ГЕРБ, в най- тежката криза, безработицата не надмина 11 %", коментира Росен Тимчев.