Образователната игра "Отключи историята на своя град" в Кюстендил
Образователната игра "Отключи историята на своя град" в Кюстендил / netinfo
Играта „Отключи историята на своя град”, която организира Регионалния исторически музей започва в 10, 30 ч. Участниците трябва да разкрият тайните на антична колесница. Задача на децата е да открият и съберат изображенията на четирите (4) на брой елемента, украсяващи древна колесница, която е експонирана в Археологическата експозиция на музея. Те са скрити в четири (4) музейни експозиции: 
Джамия „Ахмед бей”.
Къща музей „Ильо Войвода”;
Музей „Емфиеджиева къща”;
Къща музей „Димитър Пешев”;

Преди около 2000 години живял търговец на жито, който често пътувал из обширните земи на Тракия да продава стоката си. Колата му била широка и удобна, с четири големи метални колела, теглена от красиви коне. Един ден, на път за пазарния център на Пауталия, натоварена с глинени съдове със зърно, тя се обърнала на пътя. Частите й се разпилели в различни посоки. Минали години и те се покрили със земя. Хилядолетия по-късно катастрофиралата колесница е открита при разкопки в Кюстендилското село Радловци. Частите, реставрирани и сглобени, са изложени в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей – Кюстендил.
 
„За да завършите играта и участвате в томбола с награди, посетете Археологическата експозиция в зала „Асклепий“ в двора на музея. Там ще може да сглобите Вашата колесница с откритите четири елемента.  Печелившите имена ще бъдат изтеглени на 19 май 2018 г., в 18.30 часа, в двора на музея на бул. „България” 55”, разясниха от РИМ- Кюстендил.
 
В ДВОРА НА МУЗЕЯ ОТ 14:00 Ч. ДО 17:00 Ч.
ВИ ОЧАКВАТ ОЩЕ:
Изработване на глинени съдове с грънчарско колело;
„Игрите на баба и дядо“;
Люлеене на Гергьовденска люлка;
Газене на глина за здраве и др.     

Вижте и вечерната програма с концерти, светлинно шоу и рисуване със светлина:

Нощ на музеите в Кюстендил
РИМ- Кюстендил


 
 
Дарик- Кюстендил