/ Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
Досъдебно производство срещу неизвестен извършител, по член 325 б от Наказателния кодекс се води в Районна прокуратура- Кюстендил, по случая с отровените кучета и котки в кюстендилското село Соволяно. Наказанието, което предвижда закона лишаване от свобода е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
 
Разследват масово отравяне на кучета в Соволяно

Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
4. повторно.

 
Проби от откритите в село Соволяно умрели животни са изпратени до Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, за да се установи причината за смъртта им, като по всичко личи, че става дума за отравяне, каза за Дарик7 д- р Емил Гъгнев от ОДБХ- Кюстендил.
Дарик- Кюстендил