/ netinfo
Директорът на ОУ “Неофит Рилски” Бистра Стойкова е новият председател на Движение "България на гражданите" в Дупница. Тя ще заема длъжността до провеждането на общинско изборно събрание, съобщи на пресконференция днес областният координатор Силвия Велкова. На нея присъстваше и председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Стойкова поема ръководството на дупнишката структура, след като предишното се обяви против националната антиГЕРБ политика на партията. “Обърнахме се към хора, с които гледаме в една посока и мислим еднакво. Поканихме Бистра Стойкова да оглави организацията ни в Дупница, защото тя не се бои да влиза в трудни битки, да отстоява непопулярни каузи, затова че е последователна, борбена и довежда нещата докрай.

В повечето общини има един феодален модел на управление, който ние не приемаме и нямаме друг начин да се борим с него, освен като подкрепим хора, които имат позиция и я отстояват. Свидетели сме как една идея, ако е опозиционна и непопулярна, дори и да е полезна за обществото, може да не се осъществи, когато не е удобна на определено ръководство.

Една такава идея беше изведената от Бистра Стойкова за недопускане на ромска сегрегация в училищата. До днес ние не разбрахме позицията на общината, тя не беше изразена публично. Досега се въздържахме от публична подкрепа, за да не ни обвинят, че политизираме темата.

Но образованието за ДБГ е основен приоритет и ние не можем да останем безучастни към такъв проблем, който е стойностен и засяга бъдещето на всички. Предишното ни ръководство не беше отворено към хората и се надяваме това да бъде променено. Убедена съм, че всички свободни и дясномислещи хора в Дупница могат да се обръщат към Бистра Стойкова не само по въпроси, свързани с образованието, но и по други местни проблеми”, каза областният координатор Силвия Велкова.

“Имам 38-годишен професионален стаж, отдаден на образованието и възпитанието на децата, от 2005г. съм директор на ОУ “Неофит Рилски”. Надявам се хората да ме познават като честен, справедлив, принципен човек, който винаги смело е отстоявал позициите си.

Демократ съм по убеждения, един от учредителите на СДС тук, от партията на Петър Дертлиев, от 2001г. се оттеглих от политиката, поради разочарование. Днес поемам тази отговорност, защото припознах платформата на ДБГ, техните приоритети са не само схематично афиширани, но видях една конкретика в програмата и целта ми е да бъда полезна на съгражданите си със своите компетентност и опит за развититето на образованието в Дупница и решаването на наболели проблеми.

Това е пътят, по който ние можем да отстояваме идеите си”, заяви новият председател на ДБГ Бистра Стойкова. “Имаме в програмата си няколко приоритета и образованието е един от най-важните, както за партията ни, така и за държавата.

Затова се радвам, че толкова скоро след напускането на предишното ръководство успяхме да намерим временен общински председател, който да наблегне на това, защото образованието е единственият начин, по който може да бъде решен проблемът с интегрирането на ромското малцинство и то да стане равностоен член на обществото ни. Подкрепяме усилията на Бистра Стойкова да установи един баланс в образованието тук”, изтъкна националният лидер на ДБГ Димитър Делчев.

Той обясни и позицията на партията за провала на държавната политика в сферата на сигурността и подчерта, че премиерът трябва да поеме отговорност, но тя трябва да се търси също и от БСП, и от ДПС, които са били мандатоносители и не са реформирали системата. Делчев подчерта още, че има нужда от широко дясно демократично обедениние, чиято основна цел ще бъде младите хора да искат да отглеждат децата си в България.

Ръководството на партията заяви намерението си да изведе въпросът за недопускане на ромска сегрегация в училищата на национално ниво, като потърси експертна помощ от институциите и опит от други общини. Те потвърдиха позицията си за формиране на демократични антиГЕРБ общности по места чрез привличане на хора, които искат да отстояват общественополезни каузи, а не чрез участието си в политиката да решават лични проблеми.