/ netinfo
Над 10 пъти повече реколта от череши в сравнение с миналите две години, предвижда за кюстендилския регион директорът на Института по земеделие-Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов. Според него добивите ще бъдат от 800 до 1200 кг на декар.
 

череши
netinfo


„Цъфтежът премина в благоприятно време, но същевременно и много горещо. Това обаче на някой места в региона може да причини и т.нар. "аборт" на част от черешите. Близалцето на черешата бързо изсъхва, като тогава полена не се задържа, а отскача и отминава.Това явление се наблюдава на първата тераса с череши в региона. Въпреки това смятам, че ще има голям добив. Има един показател, който също ме довежда на мисълта, че всичко ще е наред - на Осоговската планина снегът е съвсем малко, а това означава, че е минимален шансът за мраз”, заяви Домозетов.
 

череши
netinfo


Според него горещото време ще доведе и до бързо узряване на плодовете. Димитър Домозетов заяви, че в региона са пострадали насажденията от сливите.

Производителите на череши от региона се опасяват, че голямата продукция ще доведе до ниска цена от около 0,60-0,80 лв./кг.


череши
netinfo


„Реколтата ще бъде много добра. На цвят има по 7-8 череши. Аз очаквам реколта от порядъка на 500-800 кг на декар, ако се стекат нормално обстоятелствата. Проблем през тази година ще бъде намирането на берачи, защото последните години реколтата беше слаба и голяма част от берачите се преориентираха в други региони и в чужбина", съобщи още Домозетов.
 

череши
netinfo


"Пазар за череши винаги има, но цената ще бъде ниска сега. През миналата година се продаваше на около 1,50 лв., сега обаче най-вероятно ще бъде около 0,60-0,70 лв.”, заяви черешопроизводителят Валери Йовев.

череши
netinfo



Според него някой от производителите могат и да бъдат на загуба заради свръхпроизводството и ниската цена. Берачите взимат по около 0,40 лв./кг.
Дарик- Кюстендил