Росен Раденков и Валери Жаблянов
Росен Раденков и Валери Жаблянов / Влади Владимиров
Държавата да защити производителите на плодове и зеленчуци, да фиксира минимална изкупна цена на черешите и да инвестира средства в преработвателната промишленост, настоя депутатът от БСП- Лява България Валери Жаблянов. Той се срещна с черешопроизводители от Кюстендил, недоволни от ниската изкупна цена на плода.

“Държавата няма аграрна политика. Няма никаква ценова политика.Черешите в момента не се изкупуват или се купуват под тяхната себестойност. Няма структура за доставка на продукция до търговската мрежа. В Кюстендил има череши, в София- няма или са от 5 лв. за кг. В Северозападна България също няма череши, а в Кюстендил производителите няма на кого да ги продадат”, коментира Валери Жаблянов. Според него, цената на черешите не се формира на пазарен принцип, а се дирижира картелно.

Председателят на БСП- Кюстендил Росен Раденков настоя в Кюстендил да се изгради ракетна площадка, за борба с градушките и даде за пример градушката от 23 май, която в определени населени места унищожи над 70% от продукцията.

“Поех ангажимент и ще настоявам пред Министерство на земеделието за компенсиране на производителите, които загубиха реколтата си, заради градушка. Областна служба Земеделие трябва да установи щетите и да подаде необходимите документи към министерството”, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. Той допълни, че механизма за застраховане на продукцията не работи, защото ДФ Земеделие няма капацитета да издаде навреме необходимите документи.
 
Дарик- Кюстендил