конференция в Кюстендил
конференция в Кюстендил / netinfo
С поднасяне на венци  и цветя на паметника на Булаир бе дадено началото на международната научна конференция  „Първата световна война на Балканите и участието на България в нея през 1917 г.“ ,която ще се проведе от днес до 8 декември в Кюстендил.

конференция в Кюстендил
netinfo

конференция в Кюстендил
netinfo

Венците от Президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, областният управител Виктор Янев и кметът на Кюстендил Петър Паунов бяха поднесени от военна рота на Горнобанската механизирана бригада.
Сред гостите на събитието е и зам.- министърът на отбраната Анатолий Величков.

конференция в Кюстендил
netinfo

„Първата световна война е фундаментално и епохално събитие. За България и Балканите тя има дълбоки и трайни политически, икономически и военни последици. Участниците на конференцията не са само хора, които изследват документи, те са хора, които пазят военната памет на българската държава. Те осветляват обществото ни, нацията ни и нашите деца, за това какво са правили техните деди и командирите им през голямата война”, заяви при откриването на конференцията зам.- министър Величков.

„Надявам се, че в бъдеще ще имаме шанса оценявайки събитията от Първата Световна война да можем да бъдем заедно бариера пред тяхното повтаряне. Благодаря ви, че сме заедно и разбира се с вашата памет и себераздаване, действително се надявам Кюстендил като бивша военна столица и настояща научна и с мъдростта, целият ни свят да се превърне в столица на любовта. Надявам се повече никога да не говорим за вражди”, каза при откриването кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

конференция в Кюстендил
netinfo

„На тази конференция ще се чуят различни гледни точки за изминалите събития през Първата световна война. Кюстендил е станала военна столица на България още през 1915 година. През следващите 3 години и половина тя се превръща и в културна столица на страната, с което може да се гордеят кюстендилци. Тук пристигат много интелектуалци. Културният и военният живот е кипял с пълна сила. Кюстендил се превръща в един стратегически център”, заяви за Дарик проф. доц. д-р Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт.

конференция в Кюстендил
netinfo

конференция в Кюстендил
netinfo


 
Дарик- Кюстендил