Кюстендил
Кюстендил
Бисер Карамфилов спечели първо място при червените вина и голямата награда дъбово буре на конкурса за най- добро домашно вино „Трифон Зарезан 2020“, който се проведе в читалище Пробуда в Кюстендил. Поради оспорвана надпревара, тази година бяха присъдени по две втори и две трети награди. Второ място – Светлана Крумова и Иван Карамфилов и трето място – Владимир Шунев и Никола Ветин.

При белите вина първо място и екскурзия до Гърция,  спечели Румен Руменов, второ място – Любен Гащаров, трето място – Самуил Николов и Антон Георгиев.

Събитието започна с водосвет за здраве, отслужен от Архиерейския наместник отец Генадий. След което бе извършено ритуално зарязване на лозята. В конкурса за най-добро домашно вино участие взеха 83 винопроизводители от България, Северна Македония и Сърбия.

“Тази година в журито имаме представител от Сърбия, също така имаме участници от Северна Македония, Сърбия и разбира се от нашият регион.Всяка година има все повече и все повече вина, зависи от реколтата разбира се, но мисля че тази година досега от годините най- много вина“, заяви Милена Маркова председател на читалище Пробуда.

Вълшебните питиета бяха оценявани от компетентно жури ръководено от Председателя на партията на любителите на бяло и червено вино – Павел Петришки, по критериите: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус.

Павел Петришки, председател на журито: „Изискването е да е добро виното, ние го оценяваме по външен вид, бистрота, по вкус, по мирис и най- вече по вкус. Всеки човек има собствен вкус и един харесва едно вино, друг харесва друго, аз харесвам вина, които са вкусни. Важно е да горчиво виното и да е приятно на вкус. Като опитваме гледаме да не гълтаме много, а да си плакнем устата след всяко, мезе се слага по малко, за да може да опиташ всяко иначе след 50 –тото вино, почти всички ни стават еднакви, защото ти изтръпва езика и е трудно да се оцени“.

Всички участници получиха диплом и предметни награди подсигурени от читалище „Пробуда 1961“.

Кюстендил


За всички участници и гости бе подсигурена богата културно-музикална програма с участието Вокално-инструментална група „Еделвайс“ и др.