Архитект Христо Гологанов и водещият Кирил Кирилов
Архитект Христо Гологанов и водещият Кирил Кирилов / снимка: Петър Тодоров
Некстдом
97142
Некстдом
  • Некстдом

Как най-лесно, бързо и сигурно можем да избягаме от стреса в града? За това си говорим с архитекта Христо Гологанов.

Къщите на Некстдом са изградени от сглобяеми метални модули, изработени от студеноогъната поцинкована стомана. Носещата конструкция е облечена с плоскости от слепени дървесни частици и е запълнена с каменна вата. Всички останали покрития и настилки са въпрос на избор.

Металът, ватата и дървесните плоскости подлежат на лесно рециклиране. Тук няма тонове бетон и тухли, които ще трябва да се депонират някъде. NextDom предлага възможност сградата да е върху точкови фундаменти, което означава по-малко бетон излят върху земята.

Днес много често се говори за саниране, за енергийна ефективност, за по-малко разходи за отопление. Най-авангардни в това отношение са пасивните сгради. Те са така проектирани и изпълнени така, че ползват минимална енергия за отопление и охлаждане.

Като цяло сглобяемите небетонни сгради, независимо дали от дърво или метал, много по-лесно постигат високи показатели за енергийна ефективност.

NextDom дава една чудесна възможност човек да инвестира в бягство от града за отдих, което в последствие може да стане целогодишно.

Докосването до земята и песента на птичките е истински лукс в големия град. Доста хора се наситиха на шум, стрес, прах, светлини… и започнаха да търсят спасение в крайградските и селските райони.

Една поговорка гласи: Далеч от града = далеч от депресията.

Чуйте и цялото интервю с архитект Христо Гологанов в приложеното аудио.