Възобнови се пожарът в Свиленградско. 150 души гасят
Възобнови се пожарът в Свиленградско. 150 души гасят / DarikNews, архив

Над 2000 дка е погълнал до момента възобновилият се в късния следобед вчера пожар между свиленградските села Студена и Равна гора, информират от областната управа на Хасково. Огънят е на 2 фронта – на североизток и северозапад в посока Студена. Няма опасност за хора и населени места.

Около 150 души в момента се борят с върховия пожар в боровата гора между селата Дервишка могила и Студена. 70 огнеборци, 35 военнослужещи от хасковското поделение, горски, земеделски производители и доброволци правят всичко възможно да ограничат и овладеят стихията. Хеликоптерът от авиобаза Крумово също се включи в гасенето. Всеки момент се очаква в правенето на просеки да се включат и тежките машини от ТЕЦ „Марица изток“. На място от снощи просеки прави „Камацу“ на строителна фирма. Високо проходими машини са предоставили земеделците и Горско стопанство-Свиленград, 15 са противопожарните автомобила, на разположение са и 4 водоноски. 17 са екипите на пожарната, информира Пламен Петков от областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Теренът е горист и сложен, което затруднява гасенето, но опасност за населени места няма, потвърди той.

На място през нощта и сега работи временен кризисен щаб под ръководството на старши комисар Васил Василев, заместник-директор на ГД „ПБЗН“  и и.д. областен управител на Хасково  Кадир Исов . Част от кризисния щаб, освен директорите на службите „ПБЗН“ в Хасково и Свиленград, е и гл. инспектор Кирил Кирилов, началник на отдел „Мониторинг и управление на риска“ при ГД „ПБЗН“.