Всяка втора фирма в областта подава декларация онлайн
Всяка втора фирма в областта подава декларация онлайн / netinfo

Всяка втора фирма от областта подава данъчна декларация онлайн, показва анализ на обслужването на клиенти в офиса на НАП в Хасково. 4 000 дружества от региона вече са декларирали резултатите от дейността си от миналата година пред Агенцията, като 2 300 от тях са го направили по интернет. Подаването на данъчни формуляри с електронен подпис спестява на фирмите 1% от налога, но не повече от 1 000 лв. и само ако сумата е внесена в срок, напомнят от офиса в Хасково. Електронната услуга може да се ползва 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, без значение от служебен или от домашен компютър.

НАП напомня, че и тази година финансовия отчет, който се попълва към годишната данъчна декларация, се подава на едно място, като дружествата могат да изберат дали да направят това в приходната администрация или в Националния статистически институт.

Броени дни остават до крайния срок за деклариране на резултатите от дейността на фирмите от предходната година. До 31 март, освен че трябва да са подадени годишните данъчни декларации, трябва да бъде внесен и дължимия по тях данък. В тази връзка от НАП в Хасково припомнят още, че гишетата за обслужване на клиенти работят без обедна почивка. Така ще бъде и за декларациите за доходи от физически лица, за които  крайният срок е 30 април.

От 1 март всички плащания за данъци се превеждат по нови банкови сметки на съответните териториални дирекции на НАП, като специално за корпоративен данък и данък върху доходите се прилага код за вид плащане 11 00 00 - "Приходи за централния бюджет".