Водата в Меричлери, Татарево и Великан - с арсен!
Водата в Меричлери, Татарево и Великан - с арсен! / netinfo

Със заповед на РИОКОЗ-Хасково от вчера е забранено използването за питейни нужди на водата в Меричлери и Великан, поради установено високо съдържание на арсен, съобщи за Дарик кметът на община Димитровград Стефан Димитров. Научихме за заповедта едва днес, тъй като вчера тя е била връчена само на "ВиК"-Димитровград и до 10.30 ч. днес никой не ни беше уведомил, разказа Димитров.

В 13.30 ч. е бил свикан кризисният щаб в община Димитровград и са определени пунктове за снабдяване на населението във Великан и Меричлери с вода за пиене и готвене. От "Гражданска защита"-Хасково вече са осигурили две водоноски, чака се решение за още две от "Гражданска защита"-Стара Загора, уведоми Стефан Димитров.

Във Великан пункта за вода е устроен до магазина. В Меричлери пунктовете са два- един в училището и един до мандрата там. За детската градина и ОУ "Д. Матевски" са осигурени диспенсери с по 10 бидона вода на първо време, увери общинският кмет. Полиция ще охранява пунктовете и ще оказва съдействие на населението при зареждането с вода за домакински нужди. Според записаното в заповедта на РИОКОЗ-Хасково, водата може да се използва за миене и къпане, но не бива да се консумира.

Преди минути от РИОКОЗ потвърдиха за наличие на арсен и във водата в хасковското село Татарево.